Expositie: Diamanten op zee, autonoom fotograaf Eddy Dijksterhuis
vanaf 3 mei t/m 30 september 2022

De Noordwestpunt van het Westerstrand.
Waar de Noordzee de Waddenzee begroet..
Ribbels in het strand die naadloos overgaan in rimpels op zee.
De magneet van het getij, wolken die beklemmen en het strand dat je lijkt te kunnen verzwelgen.
Eilandbeleving op zijn best.. Zo indrukwekkend dat het overdondert..
Het duin is ver weg. En de wereld? Vergeten. Ik ben..

Schiermonnikoog en fotografie zijn twee grote liefdes in mijn persoonlijke leven.
Sinds ik een jaar of 6 geleden actief begon te fotograferen ga ik nimmer meer
zonder mijn camera de deur uit.
Het is mijn venster op de wereld. Legt vast wat mij raakt.
Verbindt binnen- met buitenwereld.
Schier bezoek ik ieder jaar. Minimaal 4 weken..
Je zou het mijn muze kunnen noemen.

Binnen de fotografie ben ik een generalist.
Met voor de mensen die mij volgen herkenbare elementen.
Ik schiet voor 90% in de portretstand. Omdat ik het landschap letterlijk portretteer.
Karakter en ziel wil vastleggen.
Daar voor gebruik ik hoofdzakelijk een poëtisch zwart-wit palet.
Waarbij ik de randen opzoek van het mogelijke binnen de fotografie.
Ik besteed veel aandacht aan de compositie. Daarbinnen mag het schuren, van felrealistisch- tot grofkorrelige impressies.

Terug naar de Noordwestpunt van het Westerstrand,
of de fenomenale bocht aan de Waddenkant van de Balg.
De sensualiteit van de fietspaden, op en neer kronkelend in de late, lome warme zomeravondzon.
Het vredig knisperen van fietsbanden..
Daar richt ik mijn camera op. De schoonheid, het woeste, de oernatuur,
de kracht en de poëzie op het eiland.
Als het fonkelt op het natte zand of op de koppen van de golven.

Diamanten op zee..

instagram: Eddy Dijksterhuis

Expositie: ‘The Secret Life of Roots’
4 maart 2021

Muziek en kunst gaan goed samen. Het album van Stevie Wonder ‘The Secret Life of Plants’ uit 1979, inspireerde Annemarie Sabelis tot het maken van een serie botanische tekeningen. Intuïtief, op het grensgebied van realiteit en het onbekende. Het begon allemaal met een stuk gemberwortel in een groot glas water: er begon spontaan van alles te groeien. Fascinerend vond Annemarie, als altijd in de ban van groei, bloei en de insectenwereld. De bijzondere serie tekeningen kreeg dan ook de titel: ‘The Secret Life of Roots’  Annemarie: “Al sinds m’n jeugd houd ik van de sfeer van botanische platen uit biologielokalen. Tekeningen van Ernst Heackel en foto’s van Karl Blossfeldt. Die oer-kracht van de natuur die je in het werk van Heackel en Blossfeldt ziet, inspireert me. Die kracht is waar ik naar streef. Ik begin onbevangen en ‘ontwerp’ de vormen niet van te voren. De aanleiding is vaak gewoon een ui… een zoete aardappel, koolrabi of een vrucht.

Alledaagse dingen dus. Maar in mijn hoofd ontstaan er ideeën, beelden en het gevoel van textuur, hoe een vrucht of knol zou aanvoelen. Hoe het ruikt, de stugheid van een schil. Dan begint het tekenen. Meer krassen eigenlijk, direct op papier. Ik bouw het op. Lijnen vinden hun weg, kleuren gaan over elkaar heen. Het willen scheppen van een verborgen ‘niet bestaande’ wereld is wat mij drijft. Je kunt je afvragen of alles écht is, of het bestaat… maar eenmaal bezig, is voor mij alles mogelijk.”

In de expositie bij Kunstfaam op Schiermonnikoog zijn de tekeningen van Sabelis te zien én te koop. Zowel originelen als giclée-prints (hoogwaardige art prints op 300 grams Hahnemühle papier) op 50 x 65cm en 2 grotere formaten. 

Biografie
Annemarie Sabelis (Huisduinen 1962) woont in Den Haag in het Regentessekwartier. Na het afronden van de Hogeschool voor de kunsten Arnhem in 1985 (modeafdeling) heeft zij gedurende 14 jaar als ontwerper voor verschillende confectiebedrijven gewerkt, o.a. voor Cruyff Sports en McGregor. Daarna is zij 2 keer voor langere tijd met man en kinderen afgereisd naar Tasmanië en naar Perth in Australië. Vele ervaringen rijker, werkt Annemarie nu als freelance illustrator en fotograaf. 

KunstDok  | Schiermonnikoog
24 augustus t/m 21 september 2019

KunstDok |Schiermonnikoog is een initiatief van KunstFaam en De Kunstdames en vindt deze zomer plaats van 24 augustus tot en met 21 september op het meest noordelijke Waddeneiland, Schiermonnikoog. Een groep kunstenaars, van jong talent tot al gevestigde namen, is uitgenodigd zich te laten inspireren door de uitbundige flora en fauna van het eiland, maar ook door de rijke cultuurhistorie en het leven van nu. Het unieke van dit project is dat bezoekers van het eiland het ontstaansproces in mei, juni en juli ter plekke kunnen volgen omdat de kunstenaars daadwerkelijk op het eiland en in het atelier van KunstFaam aan de slag gaan. De kunstwerken die tijdens dit proces ontstaan zijn van 24 augustus t/m 21 september 2019 te zien bij KunstFaam aan de Badweg 5 in een bijzondere tentoonstelling die voor iedereen vrij toegankelijk is. Tijdens Kunstdok | Schiermonnikoog is er een kunstprogramma waarin ontmoeting tussen bezoekers en kunstenaars centraal staat. 

Deelnemende kunstenaars

Vivianne Amerlaan – Aline Eras – Ellen KooiMiriam KnibbelerDanielle KwaaitaalRomy Joya Kuldip Singh – Nona Metiary – Maartje RoosKlasiena Soepboer

Kunstenaars die al werkten in het KunstFaam-Lab zijn:

Filmmaker Jordi Wijnalda – november en januari 2016/2017

Kunstenaar Sander Wiersma – 24 juni tm 8 juli 2016. Hieronder lees je wat hem inspireerde.

Artist in residence op schier

Het eiland Schiermonnikoog is een plek waar ik al jaren graag kom. Geen auto’s, geen drukte en vooral de prachtige natuur die mij telkens weer de boot op trekt. Naast dat het een mooi eiland is heeft Schiermonnikoog ook een interessante geschiedenis. Vele drenkelingen spoelden aan op het strand. Naast beroepsschippers en matrozen zijn er drenkelingen geborgen uit de Grote Oorlog die tijdens de Slag voor het Skagerrak (31 mei 1916 – 1 juni 1916) omkwamen. Later ook slachtoffers (zowel van de geallieerde als van de Duitse kant) van de Tweede Wereld Oorlog. De eilanders hebben zich altijd met veel respect over de slachtoffers ontfermd en door de tijd heen is op initiatief van Sake vd Werff het drenkelingen kerkhof Vredenhof ontstaan.

Tijdens mijn werkperiode wil ik onderzoek gaan doen naar die plek en de rijke geschiedenis die er mee gemoeid is. Als extra uitdaging wil ik naast tekeningen ook videowerk gaan maken. De werkperiode zal afgesloten worden met een tentoonstelling in de galerieruimte van Kunstfaam.

De werkperiode doe ik niet in mijn eentje. Peter Bootsma zal mij vergezellen en in een eigen richting onderzoek gaan doen naar de geschiedenis van het eiland. Daarnaast heb ik Marlies Hulzebos gevraagd om haar fotoserie ‘Stranden’ te laten zien in combinatie met mijn werk.

Dichter Daniel Falb  –  8 t/m 22 mei 2016

Marcel Harteveld en Johan Fretz – februari 2016